Архива

30.11.-0001

ОБАВИЈЕСТ (10.11.2004.год.) - Линк УРЦ-а ка Интернету је подигнут на 1Mbps
------------------------------
Обавјештавају се корисници услуга УРЦ-а да надлежне институције Ректорат Универзитета и министарства науке и просвјете нису обезбиједила нопходна финансијска средства за покривање трошкова Интернет линка за рачунарску мрежу Универзитета у Бањалуци до краја ове године. Тренутни линк од само 256Kbps није довољан за било какав озбиљан приступ Интернету.

Из ових разлога УРЦ је самоиницијативно покренуо акцију да се корисници услуга УРЦ-а организују и сами сносе трошкове Интернет линка по сљедећој схеми:

 • Линк се од 5.11.2004.год., па до 31.12.2004.год. повећава на 1Mbps
 • Сви корисници Интернет услуга плаћају по 10 КМ мјесечно. Ово укључује могућност приступ Интернету, како са рачунарске мреже Универзитета, тако и са кућних рачунара путем Dial-up приступа
 • Студенти који користе сале УРЦ-а плаћају 5 КМ мјесечно. (Немају могућност Dial-up приступа).
 • Факултети у универзитетском кампусу: Шумарски, Технолошки, Машински, Пољопривредни, Правни и Ректорат Универзитета партиципирају са по 300,00КМ сваки мјесец.
 • Приступ Интернету преко универзитетске мреже неће бити могућ без подмирења ових трошкова нити за један правни или физички субјект.
Уплате за појединачне кориснике ће се вршити у времену 8-15 часова у просторијама УРЦ-а и то:
 • за новембар у времену од 8.-12.новембра 2004.год.
 • за децембар у времену од 1.-10. децембра 2004.год.
НАПОМЕНА:
Уколико се за овакав вид самофинансирања не пријави довољан број корисника да би се могли покрити трошкови линка, линк ће се вратити на 256Kbps, а корисницима који су уплатили средства иста ће бити враћена.

УРЦ води интензивну активност са Министарством науке и технологије да се средства за ове намјене обезбиједе за идућу 2005.год.из буџета РС, тако да је овај вид самофинансирања (надајмо се) само привремен, да би се премостио период до идеће буџетске године.

заузеће - смањење линка 

Од 04. јуни 2004. године, линк, рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци према Интернету, преко Интернет провајдера BLIC.NET, је смањена на брзину од 256 kbps.


Од дана 23.06.2003., УРЦ-ов линк ка Интернету је дјелимично оперативан. Због квара на централном рутеру, који обезбеђује повезаност екстерних локација (ПМФ, Медицински факултет, Ректорат, итд.). Интернет линк, до даљњег, имају само УРЦ, dial-in и Универзитетски кампус.

ПРОМЈЕНА ПОДАТАКА ЗА DNS СЕРВЕРЕ
06.09.2004. године - због преласка на нови адресни простор, корисници универзитетске рачунарске мреже у Бањој Луци,
требају на својим рачунарима да измјене податке за DNS сервере:

Процедура је следећа:

  Покренете наредбу Start > Settings > Network
  Кликните на иконицу Local Area Connection
  Одаберете дугме Properties,
  а потом:
  Internet Protocol (TCP/IP) > Prоpеrties
  и подесите:
  Preferred DNS server: 217.23.202.17
  Alternate DNS server: 217.23.202.22

Смањење брзинe линка на 256 kbps
04. јуни 2004. године - брзина линка рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци према Интернету, преко Интернет провајдера BLIC.NET, је смањена на брзину од 256 kbps. Тако је и раније мала брзина линка додатно смањена. Заузеће линка можете погледати на дијаграмима који слиједе.


Додатно објашњење: брзина линка је смањена у петак (Fri) 4. јуна 2004. год. и од тада је линк максимално загушен, што и корисници Универзитетске рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци могу да осјете. Смањење заузећа линка у суботу у раним јутарњим сатима било је проузроковано нестанком електричне енрегије односно прекидом рада рачунарске мреже и после тога заузеће линка је максимално.


Подаци о студентима из Републике Српске на студијама у иностранству

УРЦ покреће активност на прикупљању података о студенте са простора Републике Српске који се налазе на студирању у иностранству. даље... 

unibl.org
Од 01.08.2004. год. презентацију Универзитета у Бањој Луци можете добити и са новом адресом
unibl.org

Филтрирање саобраћаја
15. јули 2002. године - филтрирање саобраћаја сведено је на филтрирање банера.

Повећана брзина линка на 512 kbps
10. јуни 2002. године - повећана је брзина линка рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци према Интернету, преко Интернет провајдера BLIC.NET, на брзину од 512 kbps.

Поново успостављен линк
01. априла 2002. године - поново је успостављен линк рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци према Интернету, преко Интернет провајдера BLIC.NET, са брзином од 128 kbps.

Искључење ISDN линија
19.03.2003. године у 15 часова. рачунарском Универзитета центру од стране Tелекома РС искључене су обе примарне ISDN линије за приступ мрежи модемским путем (60 улазних линија), због неизмирених обавеза Универзитета према Телекому Републике Српске.
На тај начин је, поред међународног линка, прекинута и локална комуникација рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци

Интернет на Универзитету ...? Можда, (оптимистички) догодине?

Поново успостављен линк
27. септембра 2001. године - поново је успостављен линк рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци према Интернету, преко Интернет провајдера BLIC.NET, са брзином од 128 kbps ( и даље само толико :( )

30 нових модемских улаза
21. септембра 2001. год. - У експерименталну фазу рада пуштено је 30 нових дигиталних телефонских линија на броју 242 000. Овим ће се смањити проблеми које су корисници имали приликом конектовања на број 330 000. Параметри конекције на нови број су исти као и на број 330 000, па је за конекцију могуће користити већ постојећу, уз промјену само броја који се позива. У току експерименталне фазе рада могући су повремени прекиди и немогућност кориштења броја.

Особље рачунског центра вам жели угодан и бржи рад на нашим новим линијама.

Прекид линка
17. септембра 2001. године дошло до прекида линка рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци према Интернету. Разлог томе су неизвршене обавезе према Интернет провајдеру BLIC.NET-у, који обезбједјује линк за универзитетску рачунарску мрежу. За сада је омогућен једино преглед и слање поште са нашег e-mail сервера.

Прекид линка
17. априла 2001. године досло до привременог прекида линка рачунарске мреже Универзитета у Бањој Луци према Интернету, циме је био прекинут сваки доток инфорамиција путем овог медија. Разлог томе су биле неизврсене обавезе према Интернет провајдеру BLIC.NET-у, који обезбједјује линк за универзитетску рачунарску мречу. 19. априла 2001. године линк је поново стављен у функцију.

Линк преко BLIC.NET-а
5. април 2000. год. - Повезан линк преко BLIC.NET-а са брзином од 128 Кbps као прелазно рјешење у нади да ће Министартство за образовање и културу наћи буџетска средства за остваривање сталније и брзе везе са интернетом у циљу задовољавања минимума потреба Академске мрезе. Линк је везан на провајдер у Бањој Луци који је преко Хрватске оптиком (телеком трасом) везан за највеци словеначки ISP SIOL (Slovenian On Line).

Гимназија поново на Интернету
6. март 2000. год. - Због блокаде БИХАРНЕТ линка рачунарска мрежа Гимназије у Бања Луци је остала без Интернета почетком јануара 2000. год. Ово стање је превазиђено преусмјеравањем рутирања, тако да је и Гимназија од данас уључена у Универзитетску рачунарску мрежу.
Гимназијалци, сада можете поново да сурфате.

Срећно !!!

Министарство науке и културе Оn-Line
1. март 2000. год. - Рачунари Министарства науке и културе од данас имају приступ Интернету преко рачунарске мреже Универзитета у Бања Луци. Надамо се да ће корисници из Министарства бити задовољни сервисима које пружа Универзитетска мрежа.

Медицински факултет на академској мрежи
29. фебруар 2000. год. - И Медицински факултет Универзитета у Бањалуци је од данас 24h оn-line, послије рјешавања проблема око инсталиране опреме на том факултету медицинари су са нама.

Природно математички факултет на академској мрежи
25. феб. 2000. год. - Послије завршеног посла у Телекому оспособљена је и линија према ПМФ-у и сређено рутирање саобраћаја тако да се тај факултет активно укључио у нашу Универзитетску рачунарску мрежу.

Пуштена у корисничку тест фазу ISDN линија са 30 модемских улаза
22. феб. 2000. год. - Послије завршене инсталације нове опреме пуштена у рад примарна ISDN линија са нових 30 корисничких модемских улаза. Овим пројектом требало би да се значајно олакша модемски приступ Универзитетском рачунском центру. Нова линија ради на телефонском броју 330-000 и у функцији је 24 сата од данашњег дана. Особље рачунског центра вам жели угодан и бржи рад на нашим новим линијама.

ISDN dial-in линија у поставци
07. феб. 2000.год.- Пуштена је у тест фазу примарна ISDN линија која ће омогућити 30 нових dial-in корисничких улаза највише квалитете. У току наредних дана очекује се инсталација додатне опреме како би се ове линије пустиле у оперативну фазу за кориснике услуга Универзитетског рачунског центра. Овим примарним ISDN водом биће омогућен много лакши и бржи кориснички приступ УРЦ-у. Све даљње обавјести везане за новости у УРЦ-у можете пронаћи на овој страници.

Ускоро нове корисничке dial-in линије
20. дец. 1999.год.- Ректор Универзитета у Бања Луци Проф. др Драгољуб Мирјанић и директор дирекције за корсиничке услуге ЈОДП Телеком Српске Данило Вујат потписали су уговор о закупу примарног ISDN вода за потребе рачунарске мреже Универзитета у Бања Луци. Реализацијом овог уговора рачунарска мрежа Универзитета у Бања Луци ће добити нових 30 улазних модемских линија за dial-in приступ корисника. Ово ће бити значајно повећање, чиме ће се отклонити уско грло у приступу академских корисника Интернету. Одговарајућу комуникациону опрему (Accessервер, HDSL модеме) Универзитетски рачунски центар је већ реализовао у оквиру пројекта кога донира ЊУС канцеларија у Бања Луци. Очекује се да ће нове линије бити оперативне крајем јануара мјесеца 2000. год.

Привремено прекинута веза са BIHARNET-оm
9. сеп.1999. год.- Координатор пројекта БИХАРНЕТ Мр. Томаж Сељак донио је одлуку да се привремено деактивира прикључак рачунарске мреже Универзитета у Бања Луци на мрежу БИХАРНЕТ, што је и реализовано. Као повод за ову одлуку гдин. Сељак наводи "повреду правила о кориштењу мреже БИХАРНЕТ", док је у суштини проблем у концепцијским неслагањима око изградње и функционисања БИХАРНЕТ мреже.
Ово представља евидентан вид притиска да се прихвате концепцијска рјешења која не одговарају интересима (еконосмким, технолошким и развојно-политичким) академске популације Републике Српске.
Захтјеви академске популације у Републици Српској јесу да се изгради таква концепција БИХАРНЕТ мреже која ће осигурати да овакав начин прекида везе (ултимативан и уцјењивачки) буде први и једини у садашњости и будућности.